Skip directly to content

Vaccins voor de armste landen

Ouder worden door inentingen: vaccins voor de armste landen van de wereld

Samen met UNICEF strijden tegen pneumokokken

Op 29 juli 2013 heeft Pfizer bekendgemaakt dat het met UNICEF een overeenkomst heeft opgesteld om tot en met 2025 tot 740 miljoen doseringen pneumokokkenvaccin te leveren voor 's werelds armste landen. Deze overeenkomst garandeert de levering van Pfizer's pneumokokkenvaccin tot en met 2025.

Pneumokokkenziekten zijn wereldwijd onder kinderen jonger dan vijf jaar een van de voornaamste oorzaken van overlijden, die door een vaccin voorkomen hadden kunnen worden. Een pneumokokkenvaccin helpt beschermen tegen de serotypen van pneumokokkenziekten die zich in het vaccin bevinden.

Tot en met 2025 zal Pfizer voor (jonge) kinderen in 's wereld armste landen, onder de condities van het Advance Market Commitment (AMC) voor pneumokokkenziekten, tot maximaal een additionele 260 miljoen doseringen vaccin leveren. Dit komt boven op de 480 miljoen doseringen van het vaccin die waren overeengekomen middels de eerste twee Supply Agreements (in 2010 en 2011 waren er al eerder overeenkomsten gesloten).

Het Advance Market Commitment is een innovatief publiek financieringsmodel dat is ontworpen om de wereldwijde uitrol van vaccins in de armste landen te versnellen. Het AMC wordt beheerd door de GAVI Alliance, een wereldwijd partnerschap dat is gewijd aan het redden van levens van kinderen door het vergroten van de toegang tot immunisatie.

Gereduceerde prijs

Het pneumokokkenvaccin had gedurende 2013 een gereduceerde prijs van $ 3,40 per dosering en de prijs zal verder afnemen tot $ 3,30 per dosering voor alle volgende jaren onder alle drie de Supply Agreements.

Revolutionair publiek gezondheidsprogramma

"Pfizer is toegewijd aan het verbreden van de toegang van vaccins en aan het helpen om de gezondheidssituatie in de wereld te verbeteren. We zijn er trots op het vaccin beschikbaar te maken via het AMC-programma", aldus Susan Silbermann, President Vaccines. "Goede vaccinatieprogramma's vormen de hoeksteen van economische vooruitgang – een eenvoudige interventie die op korte en lange termijn een enorme impact op de gezondheid heeft. Sinds wij in 2010 ons vaccin voor het eerst via het AMC aangeboden hebben, zijn wij doorgegaan met het ondersteunen van dit revolutionaire publieke gezondheidsprogramma dat hen die de meeste behoefte hebben aan in potentie levensreddende vaccinaties ondersteunt".

Om deel te nemen aan het AMC is Pfizer in maart 2010 de eerste Supply Agreement aangegaan en heeft in 2011 haar toewijding verder uitgebreid middels een tweede Supply Agreement waarin is toegezegd tot en met 2023 vaccins te leveren.

Sinds Pfizer's oorspronkelijke overeenkomst met het AMC in 2010 hebben meer dan 20 landen in hun vaccinatieprogramma het pneumokokkenvaccin geïntroduceerd. De pneumokokkenvaccins zullen tegen 2015 naar verwachting meer dan 50 door GAVI ondersteunde landen bereiken.

15.PFE.3.268